Compliance – Lupta impotriva actelor de coruptie savarsite de catre intreprinderi spaniole in strainatate

După cum se știe este tot mai important ca o societate comercială spaniolă, și mai corect spus orice societate comercială indiferent de naționalitate, să aibă un program eficient de compliance.

În multe țări idea de compliance este prevăzută doar de către soft law. Pe de altă parte în țări precum Spania, SUA, UK, Australia etc., compliance este regulată în mod specific în lege (hard law).

Instituționalizarea compliance în Spania va fi obiectul unui studiu în detaliu în articolele următoare.

Este de vitală importanță să subliniem recenta publicare a memorandumului de către Ministerul de Justiție Spaniol în legătură cu instituționalizarea de compliance aplicată la corupția săvârșită de către intreprinderi spaniole în străinătate, acestea iluminand poziția adoptată în acest sens de OCDE.

Spania, spre deosebire de alte țări, menționeză în mod expres instituționalizarea de compliance în Codul Penal Spaniol. De asemenea, în mod concret, Codul Penal Spaniol specifică în mod expres delictul de corupție al funcționarilor străini realizat de către intreprinderi spaniole. Cum putem observa se rupe principiul tradițional de teritorialitate cu care toată lumea era obișnuită în sfera Dreptului penal.

Finalitatea prevederii specifice a acestui tip delict este clară: să se limiteze căile de dezvoltare a intreprinderilor, ce duc lipsă de profesionalism, ce decid să dezvolte afaceri în străinătate realizând acte de corupție.

Problema este că acționarul/partenerul societății comerciale poate să nu cunoască/controleze ceea ce fac reprezentanții săi în străinătate în cazul în care societatea nu are un program eficient de compliance. Activitatea reprezentantului, astfel, scapă ușor de sub control. De aceea este imperios ca societatea comercială să aibă un sistem eficient de corporate compliance.

Unul din avantajele de a avea un sistem eficient de compliance este că, în cazul în care un reprezentant al societații a comis un delict, societatea este scutită (“eximente”) de responsabilitate penală. În caz contrar, dacă nu are un sistem de corporate compliance sau dacă acesta nu este eficient (ceea ce este echivalent cu a nu avea unul) atunci scutirea de responsabilitate penală nu aplică și societatea răspunde penal și se pot aplica sancțiunile prevăzute în Codul Penal. Într-un articol posterior vom vorbi de sancțiuni.

În virtutea memorandumului obiect de analiză în acest articol se recomandă societăților spaniole ce au activități în străinătate să:

  • Analizeze factorii de risc;
  • Facă cunoscută Convenția OCDE personalului din societate. Aș adăuga ca trebuie să facă public și programul/codul de compliance;
  • Adopte sisteme de compliance (“Programas de integridad”) croite pe masură;
  • Ducă la capat un audit legal (Due Diligence) atunci când intră în Joint Ventures, M&A;
  • Realizeze controale contabile interne;
  • Controleze disciplina angajatului/reprezentantului;
  • Implementeze sisteme de respectare a normelor.

În concluzie, tendința internațională este clară: orice firma ce dorește să fie globală sau să joace în piața internațională trebuie să aibă un bun sistem de corporate compliance.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s