Cu ocazia Mobile World Congress 2016 din Barcelona, am avut am posibilitatea să redescopăr pe parcursul celor 7 zile ale evenimentului multe dintre inovațiile tehnologice care ne vor afecta viața pe termen scurt, mediu și lung. Inspirat de cele văzute, m-am gândit imediat la impactul lor în domeniul dreptului în general, în special asupra avocaturii.
Doua lucruri mi-au hrănit în mod deosebit incursiunea gândului în viitorul avocaturii, realitatea virtuală și domeniul roboticii.
Credite foto: Reuters
Realitatea virtuală (VR)
VR poate avea câteva aplicații de impact în profesia avocaturii, eliminând și ultimele bariere ale distanței geografice rămase în picioare. O serie de scenarii la care m-am gândit ar fi:
- În cadrul proceselor, rezolvarea problemei logistice din momentul când un avocat are în aceeași zi termene în instanțe din orașe sau state diferite. VR ar putea da posibilitatea acestuia de a reprezenta legal aproape consecutiv mai mulți clienți, deși sălile respective de judecată se află la 3000 km distanță una de cealaltă. Utilizând tehnologia pe care am avut plăcerea de a o experimenta la MWC, acest lucru ar fi posibil fără ca avocatul (de ce nu chiar și celelalte părțile implicate în proces precum martorii sau experții) să pășească în tribunal. Este clar că în ziua de astăzi acest lucru rămâne încă un SF, dar e realist să credem că într-o zi nu foarte îndepărtată vom ajunge să dispunem de această opțiune;
- Reconstituirea elementelor din probatoriu. Imaginați-vă că s-ar putea recrea virtual săvârșirea unei fapte sau o locație exactă. Magistratului i-ar fi astfel posibilă analizarea acestora într-un context identic cu cel al faptei, fără deplasarea fizică. Un lucru care ar constitui o contribuție importantă la economia procedurală.
- Prestarea de consultanță în lumea virtuală. În prezent dispunem de platforme software precum Skype sau Fuze care facilitează consilierea juridica online, fără sa fie nevoit clientul ori avocatul să se deplaseze din biroul propriu. Cu toate acestea, dată fiind relația privilegiată client-avocat, acestea suferă pierderi la capitolul autenticității interacțiuni inter-personale, mai ales în cadrul întâlnirilor de afaceri ce implica negocierea de aspecte juridice. Iată încă un capitol unde VR promite să aducă îmbunătățiri majore. Avocatul ar putea astfel consilia, însoți și reprezenta clientul oriunde în lume, fără deplasări (ce ar atrage implicit și o economie a costurilor de reprezentare legală).
Credite foto: CNN
Roboții
Tot la MWC am avut plăcerea de a întâlni câțiva dintre cei mai avansați roboți din lume. Suntem în faza incipientă unde un robot poate acum, grație software-ului și senzorilor de recunoaștere facială, interacționa și întreține conversații la un nivel elementar.
Pe termen mediu, vom vedem roboții gradual introduși în lumea juridică. De altfel, aceștia sunt deja prezenți, deși nu mereu ne dăm seama de acest lucru. Deja există la nivel internațional firme care au demarat implementarea unor astfel de asistenți legali în o serie de practici limitate. Desigur, nu este chiar robotul din filmele SF, ci sub forma de simpli boți sau programe software-ul care procesează o solicitare, parcurg baze de date electronice enorme de jurisprudență contemporană, și oferă o serie de soluții legale aplicabile – precum orice motoare de căutare. Toate acestea într-un timp și la costuri considerabil reduse fața de avocatul tradițional.
Iar prezența lor se va consolida pe termen mediu spre lung. Cu siguranță, vizibilitatea lor crescută va începe cu funcțiile paralegale. Apoi, odată cu progresul inteligenței artificiale și posibilitatea efectuării de sarcini din ce în ce mai complexe, se poate ajunge pana în faza în care un robot va putea susține o cauză un fața unui Magistrat. Sau chiar poate vom sta noi în fața unui robot Magistrat ca sa susținem o cauză.
Cu toate acestea, înainte de a vorbi despre implementarea roboților în domeniul juridic, apar câteva întrebări cărora trebuie întâi să le aflăm răspunsul, precum:
- Vor rămâne la stadiul de consilieri paralegali?
- Dacă vor avea funcții de avocați, vor avea nevoie de o certificare similară cu cea de licență în drept? Pe ce cale o vor obține?
- Vor fi companiile de asigurări dispuse să asigure calitatea activității profesionale întreprinse de avocații roboti?
- Vor plăti impozite și taxe?
- Vor beneficia de statutul de persoană juridică?
- Pană vom avea răspuns la întrebările de mai sus, dacă o casa de avocatură va folosi roboți pentru a emite memorandum-uri, rapoarte, opinii, să ofere consultanță, documente ce vor fi semnate de un avocat uman, ar reprezenta oricare dintre acestea acte de concurenta neloială? Ne-am afla in fata unei situații de intruziune profesională realizată de către robot?
În concluzie, într-o formă mai mult sau puțin similară cu cele enumerate de mine, vom fi martorii adaptării avocaturii la aceste noi tehnologi – un lucru pentru care avocații aspiranți trebuie să fie pregătiți. Dar este clar că forma pe care o va lua avocatura în era digitală va necesita mai întâi o analiză atentă și o dezbatere amplă, altfel consecințele ar putea fi catastrofale pentru întreg sistemul juridic.
One thought on “Cum va evolua avocatura în era noilor tehnologii?”